Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

De zorg voor een energiezuinige, geïsoleerde en geventileerde woning heeft effect op het totale energieverbruik. Een maat voor dit energieverbruik noemen we de energieprestatie of het E-peil.

Dit E-peil geeft een beeld van het energieverbruik van de woning.

Nieuwbouw moet voldoen aan een minimum E-waarde. Tot 31 december 2009 was de richtlijn een E-peil van 100. Sinds 1 januari 2010 moeten er 80 punten gehaald worden en vanaf januari 2012 zelfs 60 punten.

Een laag E-peil levert je niet alleen een lagere energiefaktuur op, het verhoogt ook de waarde van je huis. Vanaf 2009 is immers bij verkoop of verhuur van een huis een energiecertificaat nodig. Maw de koper of huurder zal vooraf weten of het huis veel of weinig energie verbruikt. Het spreekt voor zich dat energiezuinige huizen op de markt dan het meest zullen opbrengen.

Wie inspanningen doet om een laag E-peil te halen, wordt vanaf aanslagjaar 2009 extra beloond. Om te beginnen krijgt een eigenaar wiens woning E60 behaalt, nl gedurende 10 jaar een korting van 20% op zijn onroerende voorheffing. Een eigenaar wiens woning E40 behaalt, krijgt gedurende 10 jaar een korting van maar liefst 40% op zijn onroerende voorheffing.

Bij de berekening van het E-peil houdt men o.a. rekening met : isolatie, luchtdichtheid, warm water, verwarming, ventilatie, hernieuwbare energiebronnen, zonnewinsten, …

Voor energiezuinige huizen kan je ook subsidies ontvangen : Voor de meest recente informatie over subsidies, zie www.energiesparen.be of www.premiezoeker.be